nedeľa 24. januára 2010

lezenie v okolí Banskej Bystrice - Šturec

Táto relatívne malá, zato však výživná oblasť s trochu zavádzajúcim názvom, sa nachádza cca 20 km od Banskej Bystrice, smerom na Donovaly. Najideálnejší je prístup autom, keďže parkovať sa dá doslova priamo pod skalami. V príprade autobusovej dopravy je to trochu komplikovanejšie, pretože najbližšie zastávka je pri 1 km vzdialených Motyčkách a aj tam nestoja všetky autobusy smerujúce na alebo z Donovalov. Každopádne, kto chce, ten si na Šturec cestu nájde (napr. aj stopom :}, takže nie je o čom...

klikni na obrázok pre zväčšenie

Šturec je tvorený vápnitým zlepencom a aj keď na prvý pohľad nevyzerá práve dôveryhodne, drobivosťou je na tom výrazne lepšie ako zlepenec súľovský či prečínsky (je v nich väčší pomer ílovitých častí, čiže sú aj menej kompaktné). Základom horniny je druhohorný vápenec z obdobia kriedy.

O zavádzajúcom názve som písal preto, lebo valná väčšina ľudí si pod pojmom "Šturec" predstaví horský prechod na ceste z Banskej Bystrice do Martina. Oblasť však dostala pomenovanie podľa vrchu, ktorý sa nachádza pár kilometrov severne od skalného masívu (Šturec, 1075 m n. m.).

Liezť sa tu začalo už koncom 80. rokov (prvé cesty od Ruda Mihála z roku 1988), ďalšie cesty potom vznikali v priebehu 90. rokov. Na pár rokov to na Šturci stíchlo, no v priebehu roku 2009 Jožo Lovás s Paľom Packom navŕtali a preliezli 7 nových ciest, a pravdepodobne budú aj tento rok pokračovať...

A teraz k samotnému lezeniu - ako som už v úvode písal, oblasť nie je, čo do počtu ciest, tou najväčšou (v súčasnosti 20 ciest, z toho jedna sa ešte nestihla pred zimou preliezť), no Šturec si to kompenzuje výškou (až 40 m) a zároveň obtiažnosťou ciesť (od cca 7- po 10, priemerne 8+/9-), takže je ideálnym miestom pre stabilizovaných osmičkových, resp. deviatkových lezcov s dostatočnou dávkou silovej vytrvalosti. Ďalším dôvodom, prečo patrí Šturec medzi moje obľúbené oblasti, je charakter ciest - okrem spomínanej silovej vytrvalosti sa na Šturci (hlavne pri pokusoch o OS prelezy) zíde aj schopnosť dobre čítať cesty, tj. taktika prelezu, a zároveň už trochu vyššia úroveň technickej zdatnosti jedinca. V ľudskej reči to znamená, že cesty sú hravé, občas záľudné, kde-tu je nejaký bouldrík alebo technická lahôdka, a väčšina ciest je v úvode ešte mierne uklonená, takže tie OS, ale ani RP/PP vôbec nie sú zadarmo :}

Cesty sú zaistené lepenými borhákmi, občas sa nájde ešte kruh, a končia buď borhákmi, resp. reťazou s karabínou alebo tie najnovšie "prasiatkom". Na tie najdlhšie cesty odporúčam priniesť okolo 15 expresiek a 80m lano sa tu tiež uživí, príp. ak sa chce "plácať" v ťažkých práskoch, 10 expresiek a 60m lano by vám mali stačiť.

Sprievodca na Šturec sa v knižnej podobe objavil zatiaľ len raz, a to v publikácii Slovenské skaly II., Daniel Pauer, 2002. Nasledovalo zverejnenie sprievodcu na stránkach JAMESu a tiež Jirku "caballa" Švuba, a keďže v oblasti ani žiadne nové cesty nepribúdali, boli tieto zdroje dostatočné. No za posledný rok sa počet ciest v oblasti skoro zdvojnásobil, našťastie si však jeden z autorov týchto prvovýstupov dal tú prácu a vytvoril veľmi prehľadnú verziu nového sprievodcu.

topo oblasti
klikni na obrázok pre zväčšenie
© Pavol Packo
 

zoznam ciest
 
klinkni na obrázok pre zväčšenie
© Pavol Packo

kompletný sprievodca (© Pavol Packo)

Informácie o výnimkách a prípadných zákazoch lezeckej činnosti nájdete na stránkach JAMESu (lokalita č. 9 Veľká Fatra NP).

Ak by mal niekto záujem o ubytovanie v okolí Šturca, kvantum hotelov je na Donovaloch, no to je skôr vyššia cenová kategória. Pri už spomínaných Motyčkách sa nachádza Hotel ŠTUREC, o niečo bližšie k Banskej Bystrici je niekoľko ďalších hotelov či penziónov (pri Jeleneci, na Starých Horách,...). Nakoniec, mnoho možností ubytovania je aj v Banskej Bystrici.

Dúfam, že vás článok motivuje aspoň k jednej návšteve tejto lezecky veľmi príjemnej oblasti. Nech to lezie!

8 komentárov:

  1. Konecne nekdo spravne zaradil sutr... minule se se mnou Kubu hadal, ze prej je to vapenec. Je to pekny sutr, skoda ze sem tam nikdy nic nevylezl a nevylezu!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To máš tak, keď som dieťa hydrogeológa a geofyzičky :D ...škoda len, že času je tak málo, že lezenia tak veľa a že som ešte taký lenivý - najradšej by som vedel všetko! (tzn. všetky vedomosti sveta :}

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Re:Marek Goldbach povedal(a)...
    ja som tvrdil ze je to zlepenec a ty ze vapno
    spominam si:D
    kubo

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pockat, nebylo to naopak? :-D sakra, to se omlouvam chlapi, sem mel za to, ze sem rikal ze je to slepenec... sakra, to bych mel 100% poznat!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no som zvedavý na ďalšiu BB oblasť!
    asu

    OdpovedaťOdstrániť
  6. daj tomu čas, chlapče... veľa roboty mám aj bez toho :/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. nazdar tah-sha-tunga v provom rade paradne clanky! v druhom rade nespravil by si pls reupload na Palovho sprievodcu?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ak sa môžem spýtať, aká je orientácia skaly? kvoli slnku, kedy je vhodne liezť a tak :)

    OdpovedaťOdstrániť