pondelok 26. júla 2010

lezenie v okolí Banskej Bystrice - Harmanecká jaskyňa

Staronová vápencová oblasť, nachádzajúca sa približne 16 km od BB, sa rozprestiera v lesoch nad vstupom do Harmaneckej jaskyne. Zatiaľ nie až tak obliehaná lezeckou komunitou, no vďaka rozmanitosti ciest a ľahkému prístupu sa určite stane rýchlo populárnou. Pri ceste autom - parkovisko pri Harmaneckej jaskyni sa nachádza medzi dedinami Dolný a Horný Harmanec, príjazdom z BB po pravej strane. V prípade cesty autobusom, cieľovou zastávkou je Dolný Harmanec, Harmanecká jaskyňa, ktorá sa nachádza na opačnej strane cesty, naproti parkovisku. Z parkoviska ku skalám je to cca 5 min chôdze do kopca výrazným lesným chodníkom na druhej strane potoka.

 klikni na obrázok pre zväčšenie

Steny sú tvorené druhohorným vápencom, sformované od platní, cez previsnuté bruchá až po niekoľko pseudo-jaskynných útvarov, s miestami lámavým terénom. Charakterom sú skaly veľmi rôznorodé, takže zastúpenie tu majú skoro všetky možné druhy chytov...

O histórii lezenia nad Harmaneckou jaskyňou nemám v tejto chvíli presné informácie, prvú výraznejšiu stopu však po sebe zanechal J. Peklo, ktorý v stenách preliezol niekoľko prvovýstupov. Neskôr sa pridali Stano Bobok a Jožo Lovás, ktorý (spolu s Paľom Packom, Petrom Zingorom, Kubom Šuhajdom...) priebežne pridáva stále nové cesty.

pohľad spod klenby 1. sektoru
 klikni na obrázok pre zväčšenie
© Michal Makuša

Steny nad Harmaneckou jaskyňou by sa dali rozdeliť do dvoch sektrov so súčasným počtom 57 ciest rôznych obtiažností (od 5+ po 11-), údajne však s prísnejšou klasifikáciou... :}
Prvému sektoru dominuje obrovská skalná klenba približne v strede masívu, v ktorej po ľavej strane vedie jedna z najťažších ciest na Slovensku, Kanibal 11- (prvý PP od Joža Krištoffyho). Nachádzajú sa tu skôr vyššie steny s dlhšími cestami (priemerne okolo 20 m), väčšinou vytrvalostne-technického charakteru.
Druhý sektor sa tiahne severne (vľavo) od sektoru prvého. Približne v strede masívu je výrazná kostolíkovitá klenba. Cesty sú tu kratšie (priemerne do 15 m), no skôr boulderového charakteru.

Všetky* cesty sú odistené lepenými borhákmi a ukončené zlaňovancou reťazou alebo "prasaťom". Na lezenie teda stačí približne 10 expresiek a 60-70m lano. (* Výnimkou je cesta Retro, ktorá bola vylezená po vlastných isteniach a tento charakter ostal zachovaný.)

Pravdepodobne kvôli nevedomí o týchto skalkách, príp. pre obľúbenosť iných lokálnych oblastí (Jelenec, Jakub), rozvoj lezenia v masívoch nad Harmaneckou jaskyňou bol spočiatku dosť pozvoľný. Preto doteraz ani neexistuje žiadna oficiálna verzia sprievodcu. Keďže sú názvy ciest aj s obtiažnosťou napísané na skale, sprievdoca, ktorého sem predkladám, je vlastne len zoznamom ciest bez nákresov alebo bližsích popisov.

zoznam ciest
 
1. sektor
klikni na obrázok pre zväčšenie
© Pavol Packo / Michal Makuša

2. sektor
klikni na obrázok pre zväčšenie
© Pavol Packo / Michal Makuša

 kompletný zoznam ciest (© Pavol Packo / Michal Makuša)

Informácie o výnimkách a prípadných zákazoch lezeckej činnosti nájdete na stránkach JAMESu (lokalita č. 9 Veľká Fatra NP). 

Za návštevu určite stojí aj samotná Harmanecká jaskyňa. V prípade záujmu o ubytovanie v okolí Harmaneckej jakyne je možnosťou horský hotel Kráľova studňa, príp. potom až v Banskej Bystrici

Prajem príjemné lezenie v príjemnom prostredí lesov Veľkej Fatry.

2 komentáre:

  1. Podle mě nejlepší (skalní) lezení na Slovensku. Pokud ne na celém Slovensku, tak aspoň v okolí BB.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mega lokalita. je tam vybudovaná hrádza na potoku (4-6°) :D kde sa dá kúpať. dole na parkovisku je novopostavená reštika čierna ovca, pivko urpín a tak.. :) a v centrálnej jaskyni v stene je moznost naladit slackline na borhaky v skale (ideál ked vonku prší anič sa nedá :)

    OdpovedaťOdstrániť