sobota 7. augusta 2010

lezenie v okolí Banskej Bystrice - Jakub, Nové skaly

Síce menšia, o to však navštevovanejšia časť prímestskej oblasti Jakub, Nové skaly ("Skalky nad dedinou"), sa nachádza približne 3 km od centra BB, smer Donovaly. V prípade prístupu autom je možné parkovať priamo pod skalami - približne 300 m za masívom Starých skál (čnejú vľavo nad hlavnou cestou, odtiaľ "Skalky nad cestou") odbočíte cez most doprava a potom smerom akoby naspäť na BB. Skaly budú po ľavej strane. V prípade cesty autobusom sa do dedinky Jakub dostanete mestskou dopravou, linka č. 43, zastávka Jakub, kostol. Zo zastávky mostom na východnú (pravú) stranu riečky - prvý most je hneď pri kostole, ďalší približne 150 m ďalej, vpravo za krčmou. Spoza mosta je to približne ďalších 450, resp. 300 m severným smerom (smer Donovaly).

klikni na obrázok pre zväčšenie

Masív Nových skál je tvorený druhohornými vápencami, tvarovanými do platní (ľavá časť) až jemných previsov (pravý časť). Vzhľadom k otvorenosti skál sú tieto viac menej pravidelne zvetralé, tvoriace množstvo menších špáriek až špár. Na vzhľade skál sa podpísala aj prítomnosť železničnej trate vo svahu nad masívom (rozrušovanie skál spôsobené otrasmi), takže masív je hlavne v hornej časti miestami lámavý.

 Nové skaly
klikni na obrázok pre zväčšenie
© Jakub Šuhajda

Vďaka polohe prímestskej polohe skál boli (a sú) skaly v okolí Jakuba často navštevovanou a obľúbenou lokalitou. Prvé cesty na Nových skalách vznikali roku 1975 (P. Mačák, M. Topinka, M. Kopas), väčšinou sa však jednalo o "hákovačky", ktoré sa voľných prelezov dočkali až v 90. rokoch (P. Lovič, J. Brozman, S. Šimkovič, J. Lovás).

Skoro všetky cesty sú odistené lepenými borhákmi a zakončené buď "prasiatkom", alebo zľaňovacou reťazou a 8-10 expresiek je bohate dostačujúce množstvo. Výška masívu je do 15 m, takže 35m lano tu úplne stačí.

Prvou zmienkou o lezení na Nových skalách boli Dieškove Cvičné skaly na Slovensku. Neskôr boli samozrejme zaradené aj do Pauerových Slovenských skál II. Napriek tomu, že odvtedy pribudla len jedna nová cesta (alebo skôr variant - Hrana, 8), údaje v Pauerovom sprievodcovi neboli kompletné. Dovolil som si preto vytvoriť "sprievodcu" nového, formou fotografií.

pravá časť
klikni na obrázok pre zväčšenie
© Michal Makuša

 ľavá časť
klikni na obrázok pre zväčšenie
© Michal Makuša

Informácie o výnimkách a prípadných zákazoch lezeckej činnosti nájdete na stránkach JAMESu (lokalita č. 7 Kremnické vrchy). 

Na záver odporúčam navštíviť miestnu "reštauráciu", kde si môžte uloviť a pochutnať na chovaných pstruhoch (viď mapa). V prípade záujmu o ubytovanie je niekoľko možností v Banskej Bystrici

Jakubské Nové skaly sú príjemnou jedno- až dvojdňovou destináciou. Želám veľa lezeckých úspechov.

3 komentáre: